ALISUORIUTUMINEN IRTISANOMISPERUSTEENA
Voidaanko työsuhde päättää, kun hommat ei suju?

Työsuhteen perusideana työntekijä sitoutuu tekemään työtä työnantajan lukuun ja saa antamastaan panoksesta palkkaa. Mitä sitten kun työntekijän hommat ei suju?

Alisuoriutumisella tarkoitetaan tilannetta, jossa työntekijän antama työpanos on riittämätön. Tavoitteet saattavat jäädä määrällisesti vaillinaiseksi esimerkiksi, kun työntekijä ei tyhjennä sovittua määrää jäteastioita tai pääse vaadittuihin myyntitavoitteisiin. Työn tulos saattaa olla myös laadullisesti puutteellista tai huolimatonta.

Työsuorituksen ollessa jatkuvasti riittämätöntä on selvitettävä miksi työnteko ei suju toivotulla tavalla. Onko työntekijä perehdytetty tehtäviin ja onko häneen kohdistuvat odotukset ilmaistu selkeästi. Työnantajan tulee ohjata ja valvoa työntekoa koko työsuhteen ajan, sekä antaa tarvittaessa koulutusta.

Ennen alisuoriutumisen perusteella tehtävää irtisanomista on työntekijälle annettava kirjallinen varoitus. Työn seuranta ja mahdolliset huomautukset työntekijän toiminnasta eivät korvaa varoituksen antamista. Varoituksen tulee olla selkeä ja työntekijän on ymmärrettävä, miten hänen odotetaan muuttavan toimintaansa ja mitä seurauksia alisuoriutumisen jatkumisella voi olla. Varoituksen antamisen jälkeen työntekijälle on annettava kohtuullinen aika parantaa panostaan. Mikäli työntekijä ei varoituksesta huolimatta muuta toimintaansa, tulee työntekijää kuulla ennen irtisanomispäätöksen tekemistä.

Työnantajan velvollisuutena on lisäksi selvittää, olisiko työntekijä sijoitettavissa toisiin tehtäviin. Vastaavaa velvollisuutta ei kuitenkaan ole, jos on selvää, ettei työntekijä kykene selviytymään muistakaan työtehtävistä.

Työntekijän irtisanomiskynnys alisuoriutumisen perusteella on suhteellisen korkea, vaikkakin täysin sallittu peruste. On selvää, ettei parhaaseen potentiaaliinsa pyrkivistä, tunnollisista työntekijöistä haluta luopua, mutta myös alisuoriutuvan työntekijän työsuhteen päättämistä voi tuntua työnajasta tarpeettoman hankalalta. Tulee muistaa, että työntekijän perimmäisenä tarkoituksena on tuottaa lisäarvoa työnantajalleen ja myös työntekijällä on velvollisuuksia työnantajaa kohtaan.

Työsuhteen lainmukainen päättäminen edellyttää joka tapauksessa työnantajalta useita toimenpiteitä ja irtisanomismenettelyn noudattamista. Tilanne herättää usein voimakkaita tunteita ja synnyttää myös erimielisyyttä. Tehokkain tapa välttää riidan eskaloituminen on varmistua työsuhteen päättämisen lainmukaisesta menettelystä. Ota siis yhteyttä Legimian kokeneisiin ammattilaisiin matalalla kynnyksellä, olemme apunasi!