Virhevastuusta asuntokaupassa

Asunnon ostaminen on monelle elämän suurin taloudellinen päätös, minkä takia asuntoa ostettaessa ja myytäessä on oltava tarkkana. Asunnon ostajan kannalta on tärkeää, että hän saa kaupassa odotetunkaltaisen asunnon. Myyjällä on asunnosta poikkeuksetta enemmän tietoa, minkä takia myyjän vastuu asunnon virheistäkin on korkea.

Arvioitaessa myyjän virhevastuuta asuntokaupassa keskeisiä huomioitavia asioita ovat eteenkin sopimuksen sisältö, myyjän antamat tiedot ja ostajan tarkastusvelvollisuus. Asunnossa on ensinnäkin virhe, jos se ei vastaa sovittua. Asunnossa on myös virhe, jos myyjä on antanut virheellisiä tietoja tai jättänyt antamatta tietoja. Myyjän tiedonantovelvollisuuden laiminlyönnin on kuitenkin oltava niin merkityksellistä, että sen voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

Myyjän tiedonantovelvollisuuden vastapainona asunnon ostajan on ennen kaupantekoa tarkistettava kaupan kohde. Ostaja ei saa vedota virheeseen, jonka hän huomasi tarkastuksessa. Ostaja ei saa vedota myöskään seikkaan, jonka hänen oletetaan tietävän asianmukaisen tarkistuksen jälkeen.

Vaikka myyjä olisi kertonut asunnosta asianmukaisesti ja ostaja tarkistanut kaupan kohteen oikein, voi kauppaa silti rasittaa myyjän vastuulla oleva virhe. Tällaisen virheen takia asunnon on oltava merkittävästi huonompi kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää, jotta myyjä vastaa piilevästä virheestä.

Tyypillisesti hinnanalennus on ensisijainen keino korvata virhe. Jos virhe on riittävän merkittävä, saattaa kaupan purkaminen tulla kyseeseen. Myös vahingonkorvaus on mahdollinen korvauskeino. Ostajan kannalta tärkeää on, että hän ilmoittaa virheestä myyjälle asianmukaisesti, jotta mahdollisuus saada korvausta virheestä säilyy.

Edellä sanottu koskee käytetyn asunnon kauppaa. Uuden asunnon kaupassa myyjän vastuu saattaa olla vieläkin suurempi. Lisäksi asuntokaupassa on kysymys asunto-osakkeiden kaupasta, eli esimerkiksi kerrostalohuoneiston kaupasta. Kiinteistön kaupassa virhevastuu on suurelta osin samankaltaista, vaikka erojakin on.

Asuntokaupan onnistumisella suuri merkitys kaupan osapuolille, eivätkä asuntokaupan vastuukysymykset ole helppoja. Asiantuntija-avun käyttäminen onkin suotavaa kaupan eri vaiheissa.

Blogi

Piilevä virhe kiinteistön kaupassa

Kiinteistökaupan jälkeen ilmenevät piilevät virheet ovat hyvin yleisiä riidan kohteita kiinteistöjen kaupassa. Piilevä virhe käytännössä tarkoittaa sellaista kiinteistön virhettä, josta ostaja, eikä käytännössä myöskään

Lue lisää »

Älä unohda maksaa vakuutusmaksuja

Joskus riidat päätyvät oikeuteen asti. Oikeudenkäynti aiheuttaa aina kuluja, kuten tuomioistuimen määräämät oikeudenkäyntimaksut ja avustajan palkkion. Kulujen korvaamisesta ei tarvitse kokonaan huolehtia itse, mikäli

Lue lisää »

Miten toimeksiantosuhde eroaa työsuhteesta?

Työ- ja toimeksiantosuhteen ero on teoriassa selvä, mutta käytännössä aiheuttaa paljon hämmennystä. Tietyissä tilanteissa työsuhde voi olla naamioituna toimeksiantosuhteeksi eli alkuun toimeksiantosuhteelta vaikuttava järjestely

Lue lisää »

Konkurssien määrä edelleen kasvussa

Kesän alkaessa uutisoitiin konkurssien määrän kasvusta. Kyseinen uutinen jäi ymmärrettävästi uutispimentoon ihmisten keskittyessä jo tulevaan kesään. Uutinen oli kuitenkin merkittävä. Tilastokeskuksen mukaan konkurssien määrä

Lue lisää »