Virhevastuusta asuntokaupassa

Asunnon ostaminen on monelle elämän suurin taloudellinen päätös, minkä takia asuntoa ostettaessa ja myytäessä on oltava tarkkana. Asunnon ostajan kannalta on tärkeää, että hän saa kaupassa odotetunkaltaisen asunnon. Myyjällä on asunnosta poikkeuksetta enemmän tietoa, minkä takia myyjän vastuu asunnon virheistäkin on korkea.

Arvioitaessa myyjän virhevastuuta asuntokaupassa keskeisiä huomioitavia asioita ovat eteenkin sopimuksen sisältö, myyjän antamat tiedot ja ostajan tarkastusvelvollisuus. Asunnossa on ensinnäkin virhe, jos se ei vastaa sovittua. Asunnossa on myös virhe, jos myyjä on antanut virheellisiä tietoja tai jättänyt antamatta tietoja. Myyjän tiedonantovelvollisuuden laiminlyönnin on kuitenkin oltava niin merkityksellistä, että sen voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

Myyjän tiedonantovelvollisuuden vastapainona asunnon ostajan on ennen kaupantekoa tarkistettava kaupan kohde. Ostaja ei saa vedota virheeseen, jonka hän huomasi tarkastuksessa. Ostaja ei saa vedota myöskään seikkaan, jonka hänen oletetaan tietävän asianmukaisen tarkistuksen jälkeen.

Vaikka myyjä olisi kertonut asunnosta asianmukaisesti ja ostaja tarkistanut kaupan kohteen oikein, voi kauppaa silti rasittaa myyjän vastuulla oleva virhe. Tällaisen virheen takia asunnon on oltava merkittävästi huonompi kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää, jotta myyjä vastaa piilevästä virheestä.

Tyypillisesti hinnanalennus on ensisijainen keino korvata virhe. Jos virhe on riittävän merkittävä, saattaa kaupan purkaminen tulla kyseeseen. Myös vahingonkorvaus on mahdollinen korvauskeino. Ostajan kannalta tärkeää on, että hän ilmoittaa virheestä myyjälle asianmukaisesti, jotta mahdollisuus saada korvausta virheestä säilyy.

Edellä sanottu koskee käytetyn asunnon kauppaa. Uuden asunnon kaupassa myyjän vastuu saattaa olla vieläkin suurempi. Lisäksi asuntokaupassa on kysymys asunto-osakkeiden kaupasta, eli esimerkiksi kerrostalohuoneiston kaupasta. Kiinteistön kaupassa virhevastuu on suurelta osin samankaltaista, vaikka erojakin on.

Asuntokaupan onnistumisella suuri merkitys kaupan osapuolille, eivätkä asuntokaupan vastuukysymykset ole helppoja. Asiantuntija-avun käyttäminen onkin suotavaa kaupan eri vaiheissa.

Blogi

Uncategorized
Legimia

Kuka korvaa vuokratyöntekijän aiheuttaman vahingon?

Kuka korvaa vuokratyöntekijän aiheuttaman vahingon? Vuokratyösuhteesta Vuokratyösuhteessa on kolme osapuolta: työntekijä, vuokrayritys ja käyttäjäyritys. Tavanomaiset työnantajan oikeudet ja velvollisuudet jakautuvat siis vuokrayrityksen ja käyttäjäyrityksen

Lue lisää »
Uncategorized
Legimia

Työnantajan muistilista loppuvuodelle

Työoikeuden sääntelykentässä on tapahtunut lukuisia muutoksia ja lisää on luvassa tulevaisuudessa. Työehtodirektiivin täytäntöönpano on tuonut muutoksia vaihtelevaa työaikaa tekevien työntekijöiden työsuhteisiin, henkilöstön työsuhdetta ja

Lue lisää »