Työntekijä – haaveiletko kevytyrittäjyydestä?

Tunnista kevytyrittäjyyden riskit ja hyödyt

Suomen lainsäädäntö ei tunne termiä ”kevytyrittäjä”, siksi kevytyrittäjä on lainsäädännöllisesti yrittäjä tai työntekijä. Kevytyrittäjä toimii yksityishenkilönä ja laskuttaa palvelunsa laskutuspalvelun kautta. Hän hankkii itse asiakkaansa ja päättää myymiensä palveluiden hinnat. Käytännössä kevytyrittäjä ulkoistaa laskutuspalveluita tarjoavalle yritykselle laskutuksen sekä muita yrittäjän velvoitteita. Kevytyrittäjällä ei tarvitse olla omaa y-tunnusta, eikä edes omaa yritystä. Hänellä tulee kuitenkin olla YEL-vakuutus tarvittavien edellytysten täyttyessä. Verotuksessa kevytyrittäjää, joka käyttää laskutuspalveluita voidaan joskus pitää myös palkansaajana, esimerkiksi tilanteessa, jossa laskupalveluyritys maksaa kevytyrittäjälle palkkaa.

Kevytyrittäjyyttä on kahdenlaista; perinteistä kevytyrittäjyyttä, jossa työskennellään yrittäjämäisesti laskutuspalvelun kautta sekä kevytyrittäjyyttä toiminimellä, jossa laskutuspalveluyritys tarjoaa mahdollisuuden työskennellä kevytyrittäjänä y-tunnuksella. Y-tunnuksella kevytyrittäjyyttä harjoittava toimii yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimiyrittäjänä.

Kevytyrittäjä ei voi tehdä alv-vähennyksiä verotuksessa, jos hänellä ei ole y-tunnusta. Yritystoiminnan kuluja ei myöskään pysty vähentämään yhtä verotehokkaasti kuin y-tunnuksen omaavana yrittäjänä. Laskutuspalvelut perivät palvelumaksun jokaisesta lähetetystä laskusta. Jos laskutusta on paljon, kevytyrittäjyys tulee helposti kalliimmaksi kuin toiminimiyrittäjyys. Lisäksi tulee maksaa arvonlisävero, sillä laskutus tapahtuu laskutuspalvelun y-tunnuksella. Kevytyrittäjyys ei ole kaikilla aloilla mahdollista, esimerkiksi monet luvanvaraiset toimialat vaativat toiminimen tai jonkin perinteisen yritysmuodon. Kevytyrittäjä menettää useita etuja verrattuna toiminimeen ja käteen jää vähemmän kuin toiminimiyrittäjänä.

Harmaan talouden riskit ovat kevytyrittäjyydessä suuret. Liiketoimintakieltoa pystyy kiertämään laskutuspalvelua käyttämällä, koska tällöin kevytyrittäjä lasketaan palkansaajaksi eli työntekijäksi. Myös ulosottovelalliset pystyvät käyttämään laskutuspalveluja hyväkseen välttääkseen tulon ulosmittauksen.

Miksi kuitenkin valita kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyydestä on helppo aloittaa yrittäjyys. Aloittaminen on ilmaista ja siksi myös riskitöntä. Laskutuspalvelun kautta ansaitsemia tuloja ei tarvitse ilmoittaa erikseen mihinkään, vaan laskutuspalvelu huolehtii asiasta. Kevytyrittäjyys sopii hyvin pienimuotoiseen toimintaan, esimerkiksi palveluiden myyntiin epäsäännöllisesti tai sivutyönä. Kevytyrittäjyyden voi myöhemmin muuttaa toiminimeksi tai osakeyhtiöksi, kun toiminta alkaa kasvaa. Kevytyrittäjyys ei myöskään sido mihinkään; kevytyrittäjänä toimimisen voi lopettaa vain lopettamalla laskutuspalvelun käytön. Kirjanpidosta tai verotuksesta ei tarvitse huolehtia ollenkaan, sillä laskutuspalvelu hoitaa ne kevytyrittäjän puolesta.

Muistathan hankkia kaikki tarpeelliset vakuutukset kevytyrittäjänä tai tarkastaa mitä vakuutuksia laskutuspalvelun käyttöön kuuluu!

Linda Nurmi, oik. yo