Menettely työsuhteen päättyessä

Työsuhde voi päättyä monella tapaa: määräajan päättymiseen, irtisanomiseen, purkamiseen tai eläköitymiseen. Työsuhteen päättyessä huomio kiinnittyy tavallisesti siihen, että työsuhteen päättymiseen on lain mukaiset perusteet.Työsuhteen päättämisperusteiden laillisuus on erittäin tärkeää, mutta unohtaa ei saa myöskään sitä, millaista menettelyä on noudatettava työsuhteen päättyessä.

Työsuhteen päättämisestä on ilmoitettava toiselle osapuolelle henkilökohtaisesti. Postitse tai sähköisesti tehtävä ilmoitus tulee kyseeseen, jos henkilökohtainen ilmoittaminen ei ole mahdollista. Erityisesti, jos työntekijä pyytää, on työnantajan ilmoitettava viivytyksettä kirjallisesti työsopimuksen päättymispäivämäärä sekä tiedossaan olevat päättymisen perusteet. Lisäksi työnantajan on varattava työntekijälle tilaisuus tulla kuulluksi työsopimuksen päättämisen syistä ennen työsuhteen päättämistä. Vastaavasti työntekijän on varattava työnantajalle tilaisuus tulla kuulluksi, jos työntekijä purkaa työsopimuksen työnantajasta johtuvasta syystä. Työnantajan on myös annettava työtodistus, jos työntekijä sitä pyytää.

Samalla, kun työntekijän työntekovelvoite loppuu, työnantajan on maksettava työsuhteen viimeinen palkka, lopputili, lomakorvauksineen ja lisineen pääsääntöisesti työsuhteen päättymispäivänä. Kuitenkin esimerkiksi työehtosopimuksessa on saatettu sopia loppupalkan maksuajasta toisin, minkä takia lopputilin oikea maksuajankohta saattaa olla vasta työsuhteen päättymisen jälkeen. Lopputilin viivästyessä työntekijä on oikeutettu saamaan odotusajan palkkaa ja viivästyskorkoa. Lopputilin yhteydessä, kuten muutoinkin palkanmaksun yhteydessä, työntekijän on annettava palkkalaskelma, josta on mahdollista tarkistaa palkanmaksun oikeellisuus.

Vaikka työsuhteen päättymiseen saattaa liittyä negatiivisia tunteita, täytyy niin työntekijän kuin työnantajankin toimia työlainsäädännön, työehtosopimusten ja työsopimuksen mukaisesti työsuhteen loppuun saakka. Oikeanlainen menettely työsuhteen päättyessä muun muassa selventää työsuhteen päättymisen syitä, varmistaa, että työsuhteen osapuolet täyttävät omat velvollisuutensa työsopimussuhteen päättymiseen asti, sekä helpottaa työnantajan ja työntekijän siirtymistä työsuhteen päättymisen jälkeiseen aikaan.

Blogi

Uncategorized
Legimia

Kuka korvaa vuokratyöntekijän aiheuttaman vahingon?

Kuka korvaa vuokratyöntekijän aiheuttaman vahingon? Vuokratyösuhteesta Vuokratyösuhteessa on kolme osapuolta: työntekijä, vuokrayritys ja käyttäjäyritys. Tavanomaiset työnantajan oikeudet ja velvollisuudet jakautuvat siis vuokrayrityksen ja käyttäjäyrityksen

Lue lisää »
Uncategorized
Legimia

Työnantajan muistilista loppuvuodelle

Työoikeuden sääntelykentässä on tapahtunut lukuisia muutoksia ja lisää on luvassa tulevaisuudessa. Työehtodirektiivin täytäntöönpano on tuonut muutoksia vaihtelevaa työaikaa tekevien työntekijöiden työsuhteisiin, henkilöstön työsuhdetta ja

Lue lisää »