Konkurssien määrä edelleen kasvussa

Kesän alkaessa uutisoitiin konkurssien määrän kasvusta. Kyseinen uutinen jäi ymmärrettävästi uutispimentoon ihmisten keskittyessä jo tulevaan kesään. Uutinen oli kuitenkin merkittävä.

Tilastokeskuksen mukaan konkurssien määrä lisääntyi tammi-kesäkuussa. Määrä oli yli 20 % enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan. Yhteensä yrityksiä asetettiin konkurssiin alkuvuodesta 1325 kappaletta. Konkurssien määrä on muutenkin jyrkässä kasvussa, vaikka katsantoajaksi määriteltäisiin pidempikin aika. Tämä on huolestuttavaa.

Normaalisti yritystä ei aseteta konkurssiin heti ongelmien ilmettyä. Yritystä yritetään pelastaa normaalisti loppuun saakka. Ottaen huomioon, että koronan jälkeen, ja ennen inflaation nousua, on eletty suhteellisen hyvää talouden aikaa, on konkurssien määrän kasvu jopa hieman yllättävää. Syitä on varmasti monia. Korona on vienyt yritysten puskurit selvitä vaikeista ajoista ja nyt korkealla oleva inflaatio kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksen lisäksi ei helpota asiaa. Nyt vellovan inflaation ja kuluttajien äkkijarrutuksen vaikutus ei vielä näy konkurssien määrässä kokonaisuudessaan.

Jos asiaa tarkastelee juristin tasolla, voidaan todeta, että konkurssiin liittyvien puheluiden ja toimeksiantojen määrä on myös lisääntynyt. Voin varmuudella todeta, että konkurssien määrä ei tule lähitulevaisuudessa laskemaan. On huomattavissa, että talous taantuu, joka vaikuttaa välittömästi varsinkin pienehköjen yritysten mahdollisuuksiin selviytyä.

Ilokseni olen kuitenkin huomannut, että yritykset ovat enenevässä määrin alkaneet ottaa yhteyttä ennen kuin tilanne on täysin toivoton. Tätä toivoisin tapahtuvan vielä enemmänkin. Suosittelenkin ottamaan yhteyttä asiantuntijaan hyvissä ajoin. Tällä tavalla mahdollinen konkurssi voidaan vielä välttää tai ainakin konkurssista koituvia riskejä vähentää. Edelleenkin on normaalia, että talousrikoksia tehdään vähän kuin vahingossa ja tietämättä. Juuri ennen konkurssia tehdyt toimet usein hankaloittavat asiaa.

Yleensä konkurssiin menevän yhtiön vastuuhenkilön kanssa keskustellessa tulee todettua, että ”jos ei tee mitään, ei voi tehdä virhettäkään”. Tämä virkamiesmäinen neuvo pätee hyvin usein, jos konkurssi kolkuttelee ovella.

Muistathan meidät asiantuntijanasi konkurssiasioissa!

Kirjoittaja, OTM ja KTM Herman Saari

Menettely työsuhteen päättyessä

Menettely työsuhteen päättyessä Työsuhde voi päättyä monella tapaa: määräajan päättymiseen, irtisanomiseen, purkamiseen tai eläköitymiseen. Työsuhteen päättyessä huomio kiinnittyy tavallisesti siihen, että työsuhteen päättymiseen on lain

Lue lisää »

Konkurssien määrä edelleen kasvussa

Kesän alkaessa uutisoitiin konkurssien määrän kasvusta. Kyseinen uutinen jäi ymmärrettävästi uutispimentoon ihmisten keskittyessä jo tulevaan kesään. Uutinen oli kuitenkin merkittävä. Tilastokeskuksen mukaan konkurssien määrä lisääntyi

Lue lisää »