Irtisanominen syrjivällä perusteella ja oikeus hyvitykseen

Yhdenvertaisuus on Suomessa perustuslain turvaama perusoikeus. Laki suojaa yhdenvertaisuuden vastaiselta toiminnalta monella eri elämänalueella, myös työelämässä.

Olemme kirjoittaneet blogissamme jo aiemmin työsopimuksen laittomasta irtisanomisesta. Pääsääntöisesti työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen ainoastaan asiallisesta ja painavasta syystä. Tällaisena asiallisena syynä ei kuitenkaan voida pitää yhdenvertaisuuden vastaista syrjivää perustetta, vaan syrjivin perustein suoritettu irtisanominen on laiton. Esimerkiksi raskauden ja sairauden takia työntekijän irtisanominen on lähtökohtaisesti kiellettyä.

Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan, että ihmiset ovat saman arvoisia ja heitä on kohdeltava samalla tavoin eroavaisuuksistaan huolimatta. Syrjintä eli eri asemaan asettaminen on kiellettyä sukupuolen, iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Työsuhteen perusteettomasta päättämisestä seuraa korvausvelvollisuus. Kun irtisanominen tapahtuu syrjivällä perusteella, on työntekijällä oikeus korvaukseen työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä sekä hyvitykseen kielletystä yhdenvertaisuuden rikkomisesta. Edellä sanottu korvaus ja hyvitys kuitenkin yhteen sovitetaan niin, ettei samasta yhdenvertaisuuden loukkauksesta johtuvasta kärsimyksestä makseta korvausta kahta kertaa. Jos vaaditaan sekä korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä, että hyvitystä yhdenvertaisuuden loukkauksesta, varmistetaan, että korvaus on täysimääräinen ja mahdollisesti suurempi kuin ainoastaan toista vaadittaessa. Perusteettoman irtisanomisen ohella maksettava hyvitys korostaakin syrjivällä perusteella tehdyn irtisanomisen moitittavuutta.

Vaikka tässä tekstissä huomio kiinnittyy yhdenvertaisuuden vastaiseen irtisanomiseen, yhdenvertaisuus on perusoikeus, joka on otettava huomioon muissakin työsuhteen kysymyksissä ja muilla elämänaloilla. Yhdenvertaisuuden vastainen syrjintä on kiellettyä ja voi oikeuttaa hyvitykseen myös muun muassa opintoihin liittyvissä kysymyksissä ja tavaroiden tai palveluiden tarjonnassa.

Blogi

Uncategorized
Legimia

Kuka korvaa vuokratyöntekijän aiheuttaman vahingon?

Kuka korvaa vuokratyöntekijän aiheuttaman vahingon? Vuokratyösuhteesta Vuokratyösuhteessa on kolme osapuolta: työntekijä, vuokrayritys ja käyttäjäyritys. Tavanomaiset työnantajan oikeudet ja velvollisuudet jakautuvat siis vuokrayrityksen ja käyttäjäyrityksen

Lue lisää »
Uncategorized
Legimia

Työnantajan muistilista loppuvuodelle

Työoikeuden sääntelykentässä on tapahtunut lukuisia muutoksia ja lisää on luvassa tulevaisuudessa. Työehtodirektiivin täytäntöönpano on tuonut muutoksia vaihtelevaa työaikaa tekevien työntekijöiden työsuhteisiin, henkilöstön työsuhdetta ja

Lue lisää »